Tijd om eens te kijken naar de verschillende vormen van blokjes die er zijn in Scratch en wat ze precies betekenen.

Wat zegt de vorm?

Het was je misschien al opgevallen, maar de blokken in Scratch hebben verschillende vormen. Dit is natuurlijk niet zomaar. Zo vertelt een vorm ons meer over welke datasoort je er kan gebruiken. Blokken die niet de juiste vorm hebben, zullen niet passen en kunnen dan ook niet geplaatst worden.

Commandoblokken

Blok Uitleg
wait until { } Na 'wacht tot' komt er een zeshoek. Deze zeshoek vertelt ons dat hier een uitspraak verwacht wordt. Uitspraken behandelen we in het volgende hoofdstuk.
say { } Na 'zeg' volgt er een vierhoek met afgeronde hoeken. Dit soort vierhoeken wijst er op dat er in de meeste gevallen zowel letters als getallen ingegeven kunnen worden.
move {10} steps; In sommige gevallen kunnen er enkel getallen ingegeven worden, zoals voor dit blok. Het is ook logisch dat hier een getal verwacht wordt en geen string.

Functieblokken

Blok Uitleg
<mouse down?> De vraag: is de muis ingedrukt? is een uitspraak en kan waar of niet waar zijn. Elke blok in de vorm van een zeshoek is een uitspraak.
(answer) Dit blok kan zowel een getal of tekst bevatten, dit geldt voor alle gelijkaardige blokken waarvan de hoeken afgerond zijn.